woensdag 4 augustus 2010

Koken met gif

Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl
Graag zou ik iedereen willen vragen om goed op te letten. Het volgend artikel gaat over de teflon laag in de koekenpannen en ik krijg heel veel vragen krijg over deze teflonlaag en met name het gerucht dat het schadelijk is voor de gezondheid. Ik ga redelijk in op de technische kant van het verhaal dus probeer me bij te blijven. Na dit artikel hoop ik bij iedereen de angst weggenomen te hebben.

Polytetrafluoroethylene (PTFE) is een synthetische stof, uitgevonden door Roy Plunkett in 1938. In de volksmond kennen wij die stof als Teflon. Na deze uitvinding kwam Tefal in 1954 met de eerste teflon anti-kleefpan. Tegenwoordig is de Tefalpan natuurlijk alom bekend en wordt iedere Teflonpan vaak een Tefalpan genoemd.


PTFE wordt niet in het lichaam opgenomen en is daarom ook op geen enkele manier schadelijk voor het menselijk lichaam. Mocht je het op een of andere manier binnen krijgen gaat de stof via de natuurlijke manier weer naar buiten, en we snappen allemaal wat ik daarmee bedoel, toch?


Moet hoe komt het dan dat dit gerucht de wereld in is geholpen? Het antwoordt ligt in een andere stof.



Perfluorooctanoic acid (PFOA) is een zuur die voor veel industrieƫle doeleinden wordt gebruikt. Onder andere voor het aanhechten van bepaalde stoffen. Voor pannen werd het gebruikt om een oppervlakte ruw te maken zodat de PTFE laag erin gespoten of gelegd kon worden waarna het na hitte goed vasthechtte. Dit zuur kan na verhitting een gas produceren wat licht schadelijk kan zijn wanneer het ingeademd wordt.


Het klopt dus dat er vroeger anti-kleefpannen waren, waaronder Tefal, die mogelijk schadelijk konden zijn. De reden dat het toch gebruikt werd is omdat het een goedkope manier is om het oppervlak in de pan ruw te maken en de schadelijke werking was toen toch nog niet zo onderzocht. (beetje net als de sigaret)


Nu is er gelukkig ook een andere manier van opruwen van een pan en dit simpelgezegd een soort van zandstralen. Er wordt dus onder hoge druk krasvaste korrels in de pan gespoten waardoor je hetzelfde ruwe effect krijgt. Hierdoor kan je de PTFE laag erin spuiten en aanhechten waarna er na verhitting geen gas kan vrijkomen omdat er helemaal geen zuur in wordt gebruikt.


Dit is dus een 100% veilige en gezonde manier van aanhechten en wanneer deze manier wordt gebruikt is er geen enkele mogelijkheid dat een anti-kleeflaag schadelijk is voor de gezondheid. Maar dit is wel een duurdere manier van produceren.


Nu zal ik heel eerlijk zeggen dat ik niet het productieproces van ieder merk pannen ken maar je kan stellen dat de bekendere merken, die vaak ook met een meerprijs komen, volledig veilig zijn. Over onbekende goedkopere merken, denk aan onze Zweedse interieurspecialist die nu op eens ook pannen verkoopt, durf ik niets zeker te zeggen. Het loont hier dus ook weer om voor een bekender en kwalitatief beter merk te gaan.


Ik hoop dat iedereen nu snapt hoe het werkt en dat begrepen wordt dat een anti-kleef koekenpan helemaal niet schadelijk is voor de gezondheid. Dit hardnekkig gerucht is echt niet meer dan een hardnekkig gerucht.
Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl

7 opmerkingen:

  1. Na verloop van tijd zie je de teflonlaag verslijten... eraf gaan zogezegd . Ook bij de kwaliteitspannen. Ik heb er al genoeg gehad in de loop der jaren. Dat eet je ook op dus.Lijkt me logisch.
    Dat dit /deze stoffen of delen ervan niet door het lichaam opgenomen worden, daar ben ik niet van overtuigd. Ook niet dat het dan via de natuurlijke weg uitgescheiden wordt. Het lichaam slaat giftige stoffen veelal op.
    Ik ben er niet zo gerust op , nog steeds niet
    Ik gebruik wel teflon, maar ook balanspan. Die al na een korte periode toch ging aan bakken helaas.
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Maria,

    Het klopt dat een anti-kleeflaag uiteindelijk verduurt maar zoals de tests nu zijn is PTFE niet schadelijk om binnen te krijgen, denk maar aan het simpele plastic

    (pure plastics generally have low toxicity in their finished state, and will pass through the digestive system with no ill effect,other than mechanical damage or obstruction) Source: wikipedia.org

    Keramiek is zoals je zelf zegt kwetsbaarder na enig gebruik.

    Hou mijn blog in de gaten voor meer tips om kwaliteit te controleren.

    Kramer Kookt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe komt het toch dat die keramische pannen altijd van een lichte kleur zijn? Ik heb een Greenpan gekocht en buiten het feit dat hij snel ging aanbakken, verkleurde hij enorm. Is daar dan niets aan te doen?

    Harry

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Harry,

    Er worden nog steeds veel tests gedaan met de keramische pan en verbeteringen worden nog aangebracht. Naast de functionaliteit wordt er vaak ook gekeken of dat het product er goed uitziet in de winkel. Een donkere laag is namelijk al een stuk steviger.

    Zoals ik ook aangeef in mijn artikel over keramische koekenpannen

    http://kramerkookt.blogspot.com/2010/07/keramische-koekenpan-een-achterhaalde.html

    is de laag redelijk kwetsbaar en daarnaast zoals jij zelf zegt gevoelig voor verkleuring.

    Groeten,

    Kramer Kookt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste heer Kramer,
    Tegenwoordig hoor je van "Greenpan" en van Thermolon.
    Wat moet ik daar van denken, hebt u er enige ervaring mee?

    B.v.d. en met vriendelijke groet,
    P. van kleef

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste P. van Kleef,

    De Greenpan en de BK Balans (met de thermolonlaag) zijn keramische koekenpannen. Daarom verwijs ik u door naar volgend bericht :

    http://kramerkookt.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

    Dit bericht gaat over het keramische materiaal. Wellicht beantwoordt dit uw vraag.

    Met vriendelijke groet,

    KramerKookt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook met plastic moet je uitkijken. Er zit vele plastics BPA, Bisphenol A, en blijkt dus toch achteraf een lelijk goedje te zijn dat wel degelijk in het lichaam wordt opgeslagen.

      Verwijderen