donderdag 22 juli 2010

Een Steak is geen Omelet

Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl

Wat voor koekenpan gebruikt u? Een roestvrijstalen of een met een Tefal laag?

De veelvoorkomende fout is dat veel mensen beginnen over een Tefal laag terwijl het eigenlijk een Teflonlaag is. Wanneer ze naar de winkel gaan om een koekenpan te kopen moet het er een met een Tefal laag (Teflonlaag dus) zijn. Maar waarom?

Ondanks dat de titel van deze blog vrij duidelijk is wordt er toch vaak niet begrepen wat ermee wordt bedoeld.

Hiermee wordt bedoeld dat ieder gerecht een andere manier van koken heeft. Zo kan ik op een mooie zonnige zomerdag heel goed een eitje bakken op de motorkap van mijn zwarte auto maar het lukt mij niet om op diezelfde motorkap een heerlijk biefstukje te bakken. Dit komt omdat deze gerechten een andere temperatuur nodig hebben om bereid te worden.


Een Teflonlaag of Antiaanbaklaag

Een eitje is perfect te bereiden in een Teflonlaag, ook wel een PTFE laag genoemd. PTFE is in basis een kunststof laag. Deze laag is vrij kwetsbaar in gebruik en is ook nog eens poreus. Gezien dit materiaal moet je dus met een paar zaken rekening houden:

1. Deze kunststof laag kan niet tegen hoge temperaturen omdat je deze laag dan simpelweg verbrand. Zet het vuur bij een pan met antiaanbaklaag dus nooit vol open maar maximaal tot 2/3.

2. Deze laag is poreus dus dient altijd gevoed te blijven. Hiermee bedoel ik dat er in de anti-aanbaklaag olie boter of vet in trekt Zorg er dus voor dat wanneer je deze pan op het vuur zet je meteen olie, boter of vet gebruikt en zet hem nooit droog op. Dan is de kans op verbranden groter.

3. Gooi bij het schoonmaken de antiaanbaklaag nooit in de vaatwasser. Dit omdat de vaatwasser een enorme ontvetter is en, zoals eerder vermeld, moet je de laag gevoed (vettig) houden. Om de antiaanbakkoekenpan schoon te maken hoef je enkel het overtollig vet uit de pan te vegen met een keukendoekje en wanneer hij heel vies is met warm water en een zacht doekje uit te vegen. Gebruik nooit een ontvetter zoals dreft.


Een roestvrijstalen koekenpan

In een roestvrijstalen koekenpan kan je perfect een lekker stukje vlees bakken. Dit komt omdat deze pan wel tegen hoge temperaturen kan en kan je het vlees lekker dichtschroeien. Dit is nodig om een omkapseling om het vlees te maken en zo de vleessappen in het vlees te behouden. Voor de perfecte bereiding van vlees moet je ook weer met een paar zaken rekening houden:

1. Zet de pan op het vuur zonder boter of vet en laat hem goed heet worden. Deze pan kan daar tegen en je verbrand dus niets. Om te kijken of de pan heet genoeg is zou een echte topkok in de pan spugen. Het is ook mogelijk met wat druppeltjes water. Wanneer het water verdampt is de pan nog niet heet genoeg. Wanneer het water als balletjes door de pan parelen is de pan pas heet genoeg.

2. Dan kan je, wanneer gewenst, boter, olie of vet in de pan doen. Dit is niet nodig om het vlees bruin te laten worden of makkelijker van de bodem los te krijgen. Dit is puur voor de smaak.

3. Leg het vlees in de roestvrijstalen koekenpan en laat het liggen. Bijna iedereen wil het vlees direct lossteken en door de pan laten dansen. Dit is niet nodig. Laat het vlees lekker liggen, druk het even goed aan en wacht. Wanneer het vlees dichtgeschroeid is laat het vanzelf los. Je kan dan het vlees zo met een vleesvork of spatel pakken zonder moeite.

4. Dan draai je het vlees om en doe je precies hetzelfde aan de andere kant. Wanneer het weer dichtgeschroeid is kun je de temperatuur laag zetten en met het deksel dicht op de pan na laten garen zoals je zelf wilt. Kip moet altijd goed nagegaard worden maar biefstuk kan je dichtschroeien aan beide kanten en dan de pan weer uithalen. (Als je dat lekker vind)

Op deze manier krijg je lekker sappig vlees (ook al gebruik je geen boter of vet) en krijg je die nooit zo uit een antiaanbak koekenpan omdat je bij een antiaanbak koekenpan het vlees niet dichtschroeit maar het vocht uit het gerecht kookt om zo een droog en taai stukje vlees te krijgen wat je moet compenseren met weer extra olie of vet.


Het beste om in de keuken te gebruiken voor alle gerechten is dus voor eiwitrijke producten die makkelijk aanzetten en geen hoge temperaturen nodig hebben (ei, pannenkoek, schnitzel) een antiaanbak koekenpan en voor vlees e.d. wat dichtgeschroeid moet worden een roestvrijstalen koekenpan.

Staat er bij u vanaf nu dus altijd een heerlijk stukje vlees op tafel??

Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl

4 opmerkingen:

  1. Beste Kramerkookt,

    Even een vraagje:
    Ik wil een nieuwe koekenpan kopen, maar volgens je verhaal zou ik er twee nodig hebben.
    Maar de Greenpan is toch voor beide goed?
    Hoe zit het met de giftigheid van de tefallaag van Fissler?

    de Kookknul

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kookknul,

    Hou het blog even in de gaten, het komende artikel gaat over de keramische koekenpan (greenpan). De "Teflon"laag van Fissler is compleet gifvrij. (misschien ook weer een idee voor een artikel over PFOA en PTFE, de Teflonlaag dus). Maar hoe kom je op Fissler?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. This article is interesting and useful. And let me share an article about health which insha Allah will be very useful if we use it again for others.

    Obat Untuk Mengobati penyakit osteoarthritis

    BeantwoordenVerwijderen