vrijdag 23 juli 2010

Vlees om je vingers bij op te eten? Gietijzer!

Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl

Wat gaan we vanavond eten? Heerlijke stoofvlees zoals je dat niet vaak proeft. Dit betekend wel dat we s'middags al moeten beginnen. Want echt lekker vlees dient 2 a 3 uur te garen, in een gietijzeren braadpan.


Gietijzer produceren dateert terug naar de 14de eeuw en werd in eerste instantie gebruikt voor kanonskogels. Door de ontwikkeling en experimenteren werd het steeds makkelijk om er allerhande producten van te maken zoals kachelplaten en uiteindelijk potten en pannen. Hierdoor kon er rond de tweede helft van de 17de eeuw gekookt worden met het gietijzer zoals we dat nu kennen.

350 jaar later is deze methode nog steeds de winnaar in het beste bereiden van heerlijke gehaktballen of hachee. Dit komt door de volgende eigenschappen:

1. In gietijzeren braadpannen wordt geen kunststof of kwetsbaar materiaal verwerkt waardoor deze pan tegen hoge temperaturen kan en dus ideaal voor het bereiden van vlees. (zie ook "Een steak is geen omelet" voor het juist bereiden van vlees)

2. Gietijzer is van nature een poreus materiaal zodat het gevoed (vettig) moet blijven, maar wanneer je dit doet creëer je als het ware een antikleeflaag in de pan waardoor het vlees wel dichtschroeit maar makkelijk los laat van de pan.

3. Omdat gietijzer een dik materiaal is met een goede geleiding wordt de complete pan helemaal warm. Hierdoor maak je een soort van oven waar het gerecht in bereid wordt en krijg je een perfecte garing.

Naast de goede eigenschappen van het gietijzer zitten er nog wel een paar haken en ogen aan waar je rekening mee dient te houden:

1. Je kan deze poreuze pan niet in de vaatwasser gooien omdat dat een enorme ontvetter is en de pan dient vettig te blijven voor de bereiding en de levensduur. Nu ben ik nooit fan van de vaatwasser omdat het te agressief schoonmaakt waardoor je de levensduur van veel kookgerei ernstig verkort.

2. Omdat Gietijzer een ijzersoort is heb je dus een kans dat het kan roesten, maar schrik niet daar hebben de gietijzerfabrikanten wat op gevonden. Ze emailleren de complete pan, op de randen waar de deksel en de pan elkaar raken na, zodat het gietijzer luchtdicht beschermt wordt en er geen roest kan ontstaan. Hou de randen dus ook extra vettig omdat daar geen emaillen zit.

3. Ten laatste, als je er serieuze problemen mee hebt om de pan op het fornuis te laten staan of om deze pan van het kastje op het fornuis te zetten en weer terug zou ik goed nadenken een gietijzeren pan te nemen. Hij is namelijk behoorlijk zwaar. Dit is ook nodig om goed rondom heet te worden en zo de perfecte garing te garanderen.

Wat ik maar wil zeggen is dat met goed gebruik van de pan je dus een perfecte vleespan hebt met een antiaanbakeffect die je niet kan verbranden. Iemand die van oma, of misschien zelf, wel eens vlees uit een gietijzeren pan heeft geproefd hoef ik dus niet meer uit te leggen dat nergens zo lekker vlees uit komt.

De pan heeft wat wel wat puntjes om rekening mee te houden maar wanneer je een echte vleesliefhebber bent is het zeker de moeite waard om dat voor lief te nemen.
Kijk voor nog meer informatie over pannen en kookwinkels bij u in de buurt op http://www.kramerkookt.nl

10 opmerkingen:

  1. Nou Kramer, moet het er toch maar een keertje van komen denk ik zo'n gietijzer wonder op het fornuis ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heer Kramer,

    Ik heb nooit geweten dat dit allemaal met gietijzer kan. Ik dacht dat het gewoon een ouderwetse manier van koken was.
    Maar er is toch veel meer beschikbaar in de wereld van koken, blijkt wel.
    Je hebt me aangezet om eens lekker wat te gaan bakken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heer Kramer,

    Ik heb inmiddels in veel bedrijven geweest om naar zo'n gietijzeren braadpan uit te zien, maar ik heb die zwarte van Fissler van je blog nog nergens gespot.
    Komt die nog of moet in naar merken als Staub of Le Crueset?

    Ik wacht nog even af.....want ik vind het model van die zwarte Fissler veel mooier dan dat er in we winkels staan.
    Mooie ronde vorm en een echte stoere uitstraling.
    dus wanneer mogen we hem verwachteb of heb je een adresje?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het Fissler gietijzer komt in het najaar in de winkels te liggen. Gezien kwaliteit hetzelfde als Staub of Le Crueset maar zoals je al zei weer net even een ander model.

    Hou de winkels een beetje in de gaten om het te pakken te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste,

    Misschien zit ik hier verkeerd maar ik heb zo'n gietijzeren pan met een geemailleerde binnenkant maar daar zijn (ik denk door de vaatwasser) 2 schilfers uit op de bodem. Kan ik de pan dan nog wel gebruiken?

    Met vriendelijke groet..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste,

    Met een goed geemailleerde pan zou dat in de garantie eigenlijk niet mogen gebeuren en kan je terug gaan naar het adres waar je de pan gekocht hebt (rekening houdende met de aankoopdatum natuurlijk)

    Verder is het niet heel schadelijk voor het gerecht dat je er in kookt, maar de emaille zorgt ervoor (zoals ik in het artikel vertel) dat het gietijzer niet gaat roesten. Hier is wel kans op wanneer je hem niet vettig genoeg houd of intensief aan water blootsteld.

    Wanneer de pan ook al wat ouder is zou het wellicht verstandig zijn om een goede nieuwe pan aan te schaffen voor weer jarenlang kookplezier.

    Groeten,

    Kramer Kookt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gietijzer is inderdaad wel het mooiste en braad je vlees toch het lekkerste gaar. Zijn er ook nog voordelige varianten beschikbaar voor thuisgebruik?

    BeantwoordenVerwijderen